O artystycznych pasjach Galileusza - Sierotowicz, Tadeusz (Philosophical Problems in Science (Zagadnienia Filozoficzne w Nauce), 2008)
Recenzja książki: Horst Bredekamp, Galilei der Künstler. Der Mond. Die Sonne. Die Hand, Berlin: Akademie Verlag 2007, ss. 518.