Rzeczy najważniejsze. Przemówienie wygłoszone przez ks. Michała Hellera 12 marca 2008 r. w Nowym Jorku z okazji przyznania mu Nagrody Templetona - Heller, Michał (Philosophical Problems in Science (Zagadnienia Filozoficzne w Nauce), 2008)
Tekst przemówienia został wydrukowany w Tygodniku Powszechnym 14 (3065), 6 kwietnia 2008.