Czy można sformalizować metafizykę? - Pabjan, Tadeusz (Philosophical Problems in Science (Zagadnienia Filozoficzne w Nauce), 2011)
Recenzja książki: Janusz Kaczmarek, Indywidua, Idee, Pojęcia. Badania z zakresu ontologii sformalizowanej, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2008, ss. 282.