Pascal — uczony niekonwencjonalny - Heller, Michał (Philosophical Problems in Science (Zagadnienia Filozoficzne w Nauce), 2005)
Recenzja książki: William R. Shea, Designing Experiments and Games of Chance — The Unconvecional Science of Blaise Pascal, Science History Publication / USA, Watson Publishing International, Canton MA, 2003, ss. XII 4- 354.