Romantyczna nauka - Mączka, Janusz (Philosophical Problems in Science (Zagadnienia Filozoficzne w Nauce), 2015)
Recenzja książki: Richard Holmes, Wiek cudów. Jak odkrywano piękno i grozę nauki (Age of Wonder. How the Romantic Generation Discovered the Beauty and Terror of Science), tłum. Ewa Morycińska-Dzius, Seria: Wiedza i Życie – Orbity Nauki, Prószyński i S-ka, Warszawa 2010, ss. 656.